Energie besparen? Doe het met deze tips

In een huishouden zijn warmte, licht en gas onmisbaar. Energie zorgt ervoor dat wij in onze huizen kunnen leven en onze apparaten kunnen gebruiken. Helaas lopen de energiekosten steeds verder op en daarmee ook onze maandelijkse vaste lasten. Natuurlijk verbruikt de één meer dan de ander en hangen de kosten ook af van het energiecontract dat je hebt. Toch zijn er ook een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om je energierekening naar beneden te brengen. In dit artikel geven we je tips voor een lagere energierekening. Energie besparen is goed voor je portemonnee én je werkt mee aan een beter milieu.

Het licht gaat uit vannacht

De allereerste en meest voor de hand liggende tip is: zet het licht uit. Bespaar energie door lampen uit te zetten als je ze niet nodig hebt en apparaten uit het stopcontact te halen of uit te zetten als je ze niet gebruikt. Zelfs opladers gebruiken energie als je ze in het stopcontact laat zitten, al is dat een stuk minder dan bijvoorbeeld een tv die op stand-by staat. Zet daarom al je elektrische apparaten helemaal uit om de meeste stroom te besparen. Daarnaast is het slim om je lampen te vervangen voor duurzame lampen. Ledlampen zijn op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting.

Less is more

De volgende tip gaat over het verlagen van je energieverbruik. Dit geldt bijvoorbeeld voor het wassen van je kleding. Hoe heter je je kleding wast, hoe meer energie de wasmachine verbruikt. Probeer daarom om waar mogelijk je kleding op bijvoorbeeld 30°C te wassen. Wil je kleding of bijvoorbeeld beddengoed wel heet wassen, dan kan het ook helpen om het aantal wasbeurten terug te dringen en enkel bij een volle wasmachine een wasbeurt te houden. Ook de droger, hoe handig die ook is, verbruikt erg veel energie. Het is dus beter voor je energierekening om je was op te hangen en de droger wat minder vaak te gebruiken. Is je wasmachine of droger toe aan vervanging? Kijk dan of je een energiezuinig apparaat kunt kopen. De kosten voor aanschaf zullen dan misschien iets hoger zijn, maar uiteindelijk verdien je dat terug op de energierekening.

Ook in de keuken zijn er manieren om te besparen. Zet de vaatwasser enkel aan als deze helemaal gevuld is om minder energie te gebruiken. Daarnaast is een gasfornuis natuurlijk een grote bron van verbruik. In de nieuwere keukens zul je geen gasfornuis meer zien, maar misschien kook jij nog wel op een gasfornuis. Het kan dan waardevol zijn om te investeren in een fijne inductieplaat. Zo wordt jouw keuken ook steeds duurzamer en dat is ook voordelig voor je gasrekening.

De verwarming een graadje lager

Waar je makkelijk veel geld op kunt besparen is de verwarming. De verwarming moet namelijk je hele huis verwarmen. Dat kan best veel energie kosten, vooral als je huis niet heel goed geïsoleerd is. Het helpt al om je thermostaat één graad lager te zetten. Daarnaast kan het dus heel waardevol zijn om eens naar de isolatie van je huis te kijken. Vooral tijdens de wintermaanden kan er veel warmte verloren gaan door kieren in het huis. Ook via het dak kan er veel warmte verloren gaan. Dit wordt nog versterkt als je bijvoorbeeld een open trappengat hebt, waar de warmte gemakkelijk naar boven stijgt. Investeren in een goed geïsoleerd dak kan dus al veel energie besparen. Ook dubbel- of driedubbelglas is bevorderlijk voor het binnenhouden van de warmte in huis. Maak je ramen en deuren tochtvrij en kijk of een spouwmuurisolatie wat voor jouw huis kan betekenen. Dan ben je binnen no-time flink aan het besparen op je energierekening!

Slimme knoppen

Ben je geen ster in het aan- en uitzetten van je verwarming, of weet je niet goed hoe je jouw huis op een zo efficiënt mogelijke manier kan verwarmen? Dan is het misschien een idee om een slimme thermostaat aan te schaffen. Deze helpt je bij het regelen van de temperatuur en laat duidelijk zien hoeveel energie je verbruikt. De meeste modellen hebben timers of zijn via een app te besturen en geven je advies over de warmte in huis en hoe je kunt besparen. Ook erg handig als je bijvoorbeeld bent vergeten om de verwarming thuis uit te zetten, of de verwarming al aan wil zetten voor je thuiskomt. Ook een slimme meter kan helpen om te bezuinigen. Sommige huizen hebben al een slimme meter, anders kan het waardevol zijn om een slimme meter te overwegen. Als laatste kan een investering in een energie-efficiënte ketel op langere termijn veel energie besparen.

Al met al zijn er dus verschillende manier om te besparen op je energieverbruik. Het is makkelijker om een bespaartip te kiezen waar je je goed aan kunt houden, zodat de tip ook echt zin heeft en je daadwerkelijk gaat besparen. Hoe dan ook, heb jij met deze tips binnen de kortste keren een lagere energierekening!

Comments are Disabled