Een ventilatiesysteem is niets zonder een spirobuis

De lucht die we thuis inademen, is niet altijd even gezond. Er blijft vaak stof en vocht in de lucht hangen en dit kan dan weer luchtwegproblemen en allergieën veroorzaken. Elke woning of gebouw beschikt daarom over een ventilatiesysteem. Een goede ventilatie zuivert de lucht en zorgt voor een gezonde leefomgeving. Eén van de belangrijkste onderdelen van het ventilatiesysteem is de spirobuis. Maar wat is een spirobuis juist en waar wordt de buis precies voor gebruikt?

Wat is een spirobuis?

Om de lucht goed te laten circuleren, heeft een ventilatiesysteem buizen en kanalen nodig. Een spirobuis, ook wel spiraalboor of stalen ventilatiebuis genoemd, is een rond luchtkanaal dat zorgt voor de aan- en afvoer van de lucht. Elke spirobuis is gegalvaniseerd. Dit betekent dat er op het staal een beschermende zinklaag is aangebracht om de buis tegen roest te beschermen.
De meeste spirobuizen worden uit spiraal gekliste staalband geproduceerd. De combinatie van dit stevig materiaal met een hoge weerbaarheid en de gladde binnenkant van de buizen zorgt voor strakke en solide buizen die de lucht optimaal laten doorstromen.

De voordelen van een spirobuis

– Een duurzame oplossing die lang meegaat
– Verschillende toepassingen, zowel in een zakelijke als in een particuliere omgeving
– Het systeem is onderhoudsvriendelijk
– De kosten voor het materiaal en de installatie zijn relatief goedkoop
– Er kan enorm veel lucht door een spirobuis stromen

De uiteenlopende toepassingen van spirobuizen

De ronde vorm en de gladde binnenkomt van de spirobuizen zorgen voor een optimale doorgang van de luchtstroom. De stalen ventilatiebuizen zijn dan ook geschikt voor zeer diverse doeleinden. Zoals al eerder vernoemd, vormen ze een essentieel onderdeel van ventilatiesystemen. Het gaat hierbij zowel om systemen in woningen als in bedrijfsgebouwen, horecazaken, ziekenhuizen en scholen. Verder wordt de spirobuis ook als afvoerkanaal voor afzuigkappen gebruikt. Omdat de lucht onbelemmerd door de buizen kan stromen, wordt de kooklucht snel afgevoerd en blijft de keuken een erg hygiënische omgeving. Tenslotte maken ook fabrieken vaak gebruiken van de ventilatiebuizen. Zeker bij industriële of chemische toepassingen is het belangrijk dat de vervuilde lucht zo snel mogelijk afgevoerd wordt, zodat de gezondheid van de werknemers op geen enkel moment in gevaar gebracht wordt.

Installeer de stalen ventilatiebuis met de juiste hulpstukken

Een spirobuis is ontzettend belangrijk voor een goede ventilatie. Om de buis correct te installeren en te monteren, hebt u een aantal hulpstukken nodig. U moet namelijk steeds rekening houden met bochten of vertakkingen in het luchtkanaal. Met de juiste verbindingselementen kunnen de buizen in elke richting met elkaar verbonden worden.
U hebt de keuze uit hulpstukken met of zonder SAFE, een soort rubber. De verbindingsstukken met SAFE creëren een stevig en luchtdicht geheel. De luchtstroom wordt op geen enkel moment onderbroken en u geniet van een optimale ventilatie. De hulpstukken zonder rubber zijn dan weer goedkoper. De verbinding tussen de buizen is echter niet stevig en de luchtstroom kan belemmerd worden.

Spirobuizen in alle mogelijke uitvoeringen

Aangezien spirobuizen voor ontzettend veel doeleinden gebruikt worden, kan u zich wel voorstellen dat er buizen in verschillende maten en uitvoeringen bestaan. Het type buis wordt bepaald door de toepassing. De meeste ventilatiebuizen zijn 1,5 of 3 meter lang. De diameter varieert tussen 80 en 1600 millimeter. De diameter bepaalt ook meteen de wanddikte, zodat de sterkte behouden blijft. Hoe groter de diameter, hoe dikker de buis. Tenslotte wordt elke spirobuis in een luchtdichtheidsklasse ingedeeld. Een luchtkanaal is namelijk nooit voor de volle 100% luchtdicht. Er ontsnapt altijd wel wat lucht en de luchtdichtheidsklasse geeft aan hoe luchtdicht de spirobuis juist is.

Comments are Disabled